- Mart 1, 2021
- Yayınlayan: İlke Hukuk ve Danışmanlık
- Kategoriler: Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku, Sözleşmeler Hukuku, Ticaret Hukuku, Tüketici Hukuku
Araç değer kaybı tazminatı, kaza nedeniyle oluşan hasar sonucu tamir edilen araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen azalmayı ifade etmektedir. Kaza sonucu hasar gören araç, tamamen ve orijinaline uygun şekilde tamir edilse dahi, araçta güncel değer kaybı meydana gelecektir. Tamir gören aracın, emsallerine göre satışı zorlaşır ve ikinci el değeri düşen araç, kazaya karışmayan emsallerine göre daha düşük bir fiyata satılmak zorunda kalır.
Araç değer kaybını kimden talep edebilir?
Değer kaybını karşılamak zorunda olan taraf kazaya kusuruyla sebep olan araç sürücüsüdür. Dolayısıyla, araç değer kaybına ilişkin talepler, meydana gelen kazada haksız (kusurlu) olan araç sürücüsüne ve dolayısıyla da trafik sigortasına karşı öne sürülecektir.
Dolayısıyla; meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik poliçesini düzenleyen sigorta şirketine yazılı olarak başvurmalıdır.
Trafik sigortası kimlerin araç değer kaybını karşılar?
Trafik sigortası yalnızca, kazada sorumluluğu olmayan veya sorumluluğu en az olan kişinin aracında olan değer kaybını karşılar. Trafik kazasında sorumluluğu(kusuru) olan kişilerin aracında meydana gelen değer kayıplarının karşılanması, trafik sigortasının sorumluluğu kapsamında değildir. Bu kişilerin talepleri, kasko sigortası kapsamında olacaktır.
Araçta oluşan değer kaybı nasıl tespit edilecektir?
Araç değer kaybı hesaplamasında hasar gören aracın; Hasar geçmişi ve niteliği, Kilometresi, Marka ve model bilgisi, Kusur durumu, Üretim yılı, Trafiğe çıkış tarihi, Pazar değeri ve bunlar gibi birçok faktör dikkate alınarak hesaplanır.
Önceki yıllarda değer kaybı başvurusu yapabilmek için araçlarda yaş ve kilometre sınırı vardı ise de Mart 2020 itibariyle bu sınırlama kaldırılmıştır. Ancak şüphesiz ki yüksek yaş ve kilometrenin üzerindeki araçlar bakımından yapılacak değer kaybı hesaplaması daha düşük olacaktır.
Sigorta şirketleri talebi reddetmesi, ödeme yapmaması veya yapılan ödeme miktarının düşük olması durumunda ne yapılacaktır?
Sigorta şirketine yapılan yazılı başvuru sonrasında şayet değer kaybı talebi 15 gün içinde yanıtlanmazsa, yanıtlanır ve talep reddedilirse veya ödenen miktar gerçek değer kaybını karşılamıyorsa hukuki yollara başvurulabilir. Bu yollar:
- Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuru:
Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru için, öncelikle uyuşmazlık yaşadığınız sigorta kuruluşu, Sigorta Tahkim Komisyonu’na üye olmalıdır. Sigorta Tahkim Komisyonu başvuru formunu eksiksiz doldurup, ekindeki belgelerle birlikte Komisyona şahsen ya da postayla başvuruda bulunabilirsiniz.
- Dava Yolu:
Aracı değer kaybına uğrayan araç sürücüsü kusurlu araç sahibi ve sigorta şirketine karşı Asliye Ticaret Mahkemesinde araç değer kaybının giderilmesine yönelik dava açıp, zararının tazminini talep edebilir.
Tahkim yargılaması olağan dava yargılamasından çok daha kısa sürede sonuçlanmakta birlikte başvuru ücretleri dava harç ve giderlerinden çok daha düşük olduğu için daha çok tercih edilen bir yoldur.
Araç değer kaybı başvurusu için zamanaşımı süresi nedir?
Meydana gelen bir trafik kazasında kusuru olmayan araç sürücüsü, aracında oluşan değer kaybının giderilmesi için sigorta şirketine karşı, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıl içinde başvurmalıdır.