Araç Değer Kaybı Tazminatı 2022

Araç değer kaybı tazminatı, bilindiği üzere bir trafik kazası yaşanması durumunda kaza sonucunda hasar gören araçlar servise götürülerek onarımları yaptırılır. Bu onarım sırasında araçların kazadan kaynaklı tüm sorunları giderilmiş olsa da araç artık kazalı olduğu için yapılan kaza, tramer kaydı verilerine geçer ve aracınız ikinci el piyasasında değer kaybına uğrar. Yani kazadan önce eğer araç 300.000 TL’de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 285.000 TL’ye düşüyor ise aradaki 15.000 TL fark araçtaki değer kaybını ifade eder.

Aracın hasar görmüş olması değerini düşürdüğü gibi satılmasını da zorlaştırarak sahibine maddi bir kayıp yaşatır. Araç değer kaybı tazminatı ile araç sahiplerinin, kusurlu olmadıkları hasarlar ile ilgili, maddi olarak oluşan mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Kaza nedeniyle araçta meydana gelen hasara ilişkin masraflar, kazanın meydana gelmesinde kusurlu olan araç sahibinin trafik sigorta poliçesinden karşılanmaktadır. Ancak sigorta şirketleri kaza sonucu doğan hasarların onarım giderlerini araç sahiplerine yahut yetkili servise ödemekle birlikte aracın kaza sebebi ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatları araç sahipleri tarafından talep olmadığı müddetçe ödemekten kaçınmaktadır.

Araç Değer Kaybı Talep Edebilmenin Şartları Nelerdir?

Araç değer kaybı konusunda son yapılan değişiklik ile ilgili birlikte talep şartlarını şu şekilde belirtmek gerekecektir.

  • Çift taraflı bir kaza olması
  • Talepte bulunanın kazada %100 kusurlu olunmaması
  • Kazada araçta bir hasar oluşması ve onarılması
  • Parçaların daha önce başka bir kaza nedeni ile onarılmamış olması

Bu saydığımız 4 unsurun sağlanması halinde araç değer kaybı başvurusunda bulunulabilecektir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Arabuluculuk

Aracınızın dahil olduğu kazada oluşan değer kaybını tazmin ederek aracınızın ikinci el piyasasında yaşayacağı değer kaybını minimuma indirmek için değer kaybı başvurusu yapmanız gerekmektedir. Kazada kusurlu taraf siz değilseniz, birtakım prosedürleri tamamlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz:

  • Aracınızın değer kaybettiğini kanıtlayan fotoğraflar öncelikli delillerdir. Aracınızın hasar gören parçalarını her açıdan gösteren fotoğrafları toparlamalısınız.
  • Kazanın ardından kaza ve hasar tespit tutanağı tutulmuş olmalıdır. Tutanakta kazanın nasıl meydana geldiği, hangi tarafın kusurlu olduğu yazılmalıdır.
  • Araç değer kaybı başvurusu yapmadan önce ekspertiz raporu da alınmalıdır. Peki, taşıt değer kaybı ekspertiz raporu nasıl alınır?Kara araçları konusunda sigorta eksperliği ruhsatı olan bir sigorta eksperine başvurarak aracınızın değer kaybı raporu yazdırılmaktadır.
  • Aracınızın onarımını ya da tamiratını yaptırdıktan sonra faturayı da almalısınız. Fatura, aracınıza ne kadar masraf yaptığınızı ortaya çıkarır.
  • Araç ruhsatınızı da dosyanıza dahil etmelisiniz.
  • Tramer kaydı kaza sonrası aracınızda meydana gelen zararı devlet kayıtları ile ortaya koymaktadır. Tramer kaydını da başvuru dosyanıza eklemelisiniz.

*Yukarıda da belirttiğimiz gibi Tramer kaydında aracınızın kaza esnasında zarar gören parçasında daha önce herhangi bir işlem yapıldığı belirtiliyorsa araç değer kaybı başvurusunda bulunamazsınız.

Eski Genel Şartlarda araçlarda yaşanan değer kaybı konusunda 165 bin km üst sınırı bulunmaktaydı. Buna göre 165 bin km ve üstünde bulunan araçlarda değer kaybı talebinde bulunamıyorduk. Yeni düzenleme ile artık bu sınır kaldırılmakla birlikte değer kaybı hesaplamasındaki km katsayı oranı düşürülerek formül ve katsayı oranları yeniden belirlenmiştir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nereye Yapılır?

hukuk hakkimizda

Uğradığınız zararı kusuruyla kazaya neden olan araç sürücüsü veya onun aracının trafik sigorta şirketinden talep edebilirsiniz. Kusurlu olan tarafın sigortası yoksa doğrudan araç malikine dava açabilir ve aracınızın değer kaybını şahsın kendisinden de tazmin edebilirsiniz.

Değer Kaybı Başvurusunun Sigorta Şirketi Tarafından Reddedilmesi

Yapılan değer kaybı başvurusu sigorta şirketi tarafından reddedilir yahut tarafınıza yapılan ödeme gerçek değer kaybı tutarı kadar olmaz ise sigorta tahkim komisyonuna başvurabilir, icra takibi açabilir yahut genel yetkili mahkemelerde dava açabilirsiniz.

Sigorta Tahkim Komisyonu, Sigorta Hukuku alanında uzman olan hakemler aracılığıyla uyuşmazlıkları karara bağlayan bir merciidir. Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından verilen kararlar mahkeme kararı niteliğindedir. Sigorta tahkim komisyonunun 5.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklara ilişkin kararları kesin niteliktedir. Bu miktarı geçen tutarlarda ise İtiraz Hakem Heyeti’ne başvurulabilmektedir.

Sigorta Tahkim Heyeti’ne başvurmaksızın doğrudan icra takibi yapılması veya Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açılması da mümkündür. Ancak sigorta aleyhine açılacak olan davalarda arabuluculuk dava şartı olması sebebiyle öncelikle arabuluculuk başvurusu yapmalı, arabuluculuk sürecinde bir anlaşma sağlanamaması halinde dava açmalısınız. Arabuluculuk sürecini tamamlamadan sigorta şirketine karşı dava açılır ise, davanız usulden reddedilecektir. Arabuluculuk ile ilgili detaylı bilgiye makalemizden ulaşabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Talebini Ne Zaman Yapmalıyım?  

Araç değer kaybı talebinizi kaza tarihinden itibaren 2 senelik zaman aşımı süresi içerisinde öne sürmeniz gerekmektedir.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Aracınız için değer kaybı talebinde bulunmak kanunların size tanıdığı bir haktır. Ancak bu hakkınızı kullanabilmeniz için de birtakım şartlar bulunmaktadır. Araç değer kaybı talep etmek isteyenlerin bilmesi gereken şeylerden biri de kimi durumlarda araç değer kaybı alınamayabiliyor olmasıdır.

Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç değer kaybı hesaplaması yapılamayan durumlar şöyle sıralanabilir;

  • Tek taraflı bir kaza olması durumunda araç değer kaybı istenemez
  • Yüzde yüz kusurlu taraflar araç değer kaybı isteyemezler
  • Araç hakkında pert kararı ve aracın tamirinin ekonomik olmayacağı raporu verildiyse araç değer kaybı istenemez
  • Aynı zamanda bir araç ikinci kere bir kazaya karışmışsa ve bir önceki hasarla aynı hasarlı almışsa araç değer kaybı istenemez

Araç km katsayısına göre 75 bin km de yer alan aracın değer kaybı hesaplamasında baz alınan km katsayısı çarpanı ile 149 bin km de yer alan aracın katsayısı çarpanı aynı olarak belirlenmiştir. Bu da araç değer kaybının daha az hesaplanmasına neden olacaktır.

Ayrıca araçta meydana gelen maddi hasarın, aracın rayiç bedelinin %2’sinin altında kalması halinde değer kaybı tazminatı araçta meydana gelen maddi hasar tutarını aşamayacaktır. Yani aracınızda meydana gelen maddi hasarlarda meydana gelen hasar araç rayiç bedelinizin %2 sinden fazla olmayacaktır.

Sigorta Hukukuna ilişkin genel bilgi almak için makalemizi okuyabilirsiniz.



Bir yanıt yazın

Call Now Button