- Nisan 11, 2017
- Yayınlayan: İlke Hukuk ve Danışmanlık
- Kategori: Aile Hukuku
Anlaşmalı boşanma talebi doğrultusunda karar verilebilmesi için, tarafların tüm şartlar üzerinde mutabık kalması gerekmektedir. Bu protokol bir nevi boşanma sözleşmesi olup, mahkemece burada yazan tüm detaylar üzerinden karar verileceğinden titizlikle ve kişiye özel hazırlanması önem arz etmektedir.
Boşanma Protokolünde Yazılması Gereken Hususlar:
1 . Anlaşmalı boşanma isteyen tarafların hazırlayacakları protokolde anlaşmalı boşanma iradesi açıkça ortaya konmalıdır.
2 . Protokolde tarafların isim, kimlik numarası gibi kimlik bilgilerinin açıkça bulunması gerekir.
3 . Evliliğin 1 yıldan uzun sürdüğü şartının sağlandığının hesaplanması açısından evlilik tarihleri de protokolde yer almalıdır.
4 . Tarafların bu evlilikten müşterek çocukları varsa bu çocukların kimlik bilgileri ve müşterek çocukların velayetlerinin tek tek hangi eşte kalacağı hususunun protokole yazılması gerekmektedir.
5 . Müşterek çocukların velayeti kendisinde olmayan tarafın çocuklarla ne zaman, nerede, nasıl görüşeceği açıkça belirlenmelidir. Hafta sonları, dini ve milli bayramlar, yılbaşı, kış ve yaz tatilleri veya taraflarca belirlenen diğer zamanlarda hangi saatler arasında ve nerede görüşmenin yapılacağı açıkça belirtilmelidir.
6 . Çocukların velayeti kendisinde olmayan tarafın iştirak nafakası ödeyip ödemeyeceği, ödeyecekse ne kadar miktar ödeyeceği, belirtilmelidir. Bu nafakaya artış miktarı eklenebilir.
7 . Protokolde tarafların birbirinden yoksulluk nafakası talep edip etmediği, ettiyse bu nafakanın miktarı, ödeme şekli ve artış oranları da protokolde yer almalıdır.
8 . Tarafların maddi ve manevi tazminat talepleri açıkça düzenlenmelidir. Taraflar birbirlerinden maddi veya manevi her hangi bir talepte bulunmayacak ise, bu hususun da protokolde yer alması gerekmektedir. Eğer talep varsa, miktar ve ödeme şekli de belirtilecektir. Tazminat hakkı saklı tutularak anlaşmalı boşanma kararı verilemez.
9 . Taraflar anlaşmalı boşanma protokolü yaparken aralarındaki mal rejiminden kaynaklanan mallar bakımından anlaşabilirler. Paylaşılacak malların açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Mal eğer bir gayrimenkulse tapu bilgileri, otomobil ise araç ruhsatı sunulmalı, menkul mallarınsa nasıl paylaşılacağı protokolde tek tek belirtilmelidir.
10 . Yargılama giderleri ve dava avukat aracılığı ile yürütülüyor ise vekâlet ücreti ödenip ödenmeyeceği de protokolde belirtilmelidir.
11 . Protokolde yazılan taleplerden dışında tarafların birbirlerinden başkaca bir talebi olmadığı protokolde belirtilmelidir.
12 . Protokolün madde sayısı, tarihi de belirtilip taraflarca imzalanmalıdır.
Boşanma protokolünün bağlayıcı olabilmesi için taraflarca imzalanıp mahkemeye sunulduktan sonra her iki tarafın duruşmada hakim karşısına çıkarak, protokolde yazılan hususların gerçek ve son iradeleri olduğunu belirtmeleri, hakimin de protokolü kamu düzeni ve hukuka uygun bularak onaylaması gerekmektedir. Protokole taraflarca imza atıldıktan sonra, boşanmaktan veya protokoldeki her hangi bir şarttan vazgeçen taraf, duruşma esnasında bu hususu dile getirerek gerçek iradesini ortaya koyabilecektir.
Anlaşmalı boşanmaya ilişkin daha detaylı bilgi almak için anlaşmalı boşanma davasına ilişkin makalemize bakabilirsiniz.
Anlaşmalı boşandık çocuklar bendeydi şimdi eski eşim dava açıcam alıcam çocukları diyor böyle birşey yapabilir mi. Sonuçta biz anlaşmıştık bu hususta. Yardımınızı rica ediyorum.
Merhaba,
Velayet hususunda çocuğun üstün yararı gözetilir. Boşanma davasından sonra da çocuğun üstün yararı uyarınca velayetin değiştirilmesini gerektiren bir durum meydana gelmiş ise velayet davası açılarak velayet hakkı sahibi ebeveynde değişiklik yapılabilir.
Her durum kendi şartlarında değerlendirileceğinden kendi özel durumuz hakkında hukuki bilgi almak için bir avukata danışmanızı tavsiye ederiz.